Kids Care Marta Kostka Dietetyczka i technolożka żywności

Marta Kostka

Dietetyczka i technolożka żywności 

Z wykształcenia dietetyczka i technolożka żywności, z zamiłowania niestrudzona i dociekliwa badaczka tematyki żywienia najmłodszych. Obecnie kontynuuje studia podyplomowe z Neurodietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, zgłębiając relacje między odżywianiem a funkcjonowaniem układu nerwowego. Edukatorka żywieniowa i food thinkerka. Współautorka książki „Rozgryzione. Jak nauczyć dziecko dobrze jeść?” – kompleksowego przewodnika dla rodziców i opiekunów po świecie żywienia dzieci.

Główne obszary pracy z rodzinami:

  • trudności w jedzeniu i karmieniu dzieci (wsparcie żywieniowe w terapii karmienia),
  • problemy z realizacją zdrowej i zbilansowanej diety (okres neofobii, wybiórczość pokarmowa, ARFID),
  • wsparcie żywieniowe w zakresie niedowagi, nadwagi i otyłości dziecięcej,
  • poradnictwo żywieniowe w okresie rozszerzania diety,
  • tworzenie strategii żywieniowych uwzględniających różne trudności (np. kolki, zaparcia, wzdęcia) i preferencje żywieniowe (np. diety bezglutenowe, roślinne, niskocukrowe),
  • wsparcie w budowaniu i utrzymaniu zdrowej relacji z jedzeniem oraz pozytywnego obrazu ciała,
  • edukacja w zakresie rozpoznawania i właściwego reagowania na sygnały głodu i sytości,
  • pomoc w dobraniu strategii zarządzania produktami smakowitymi w diecie dzieci,
  • profilaktyka niedoborów żywieniowych, chorób dietozależnych, edukacja żywieniowa i zdrowotna.

Jak pracuje

W swojej praktyce zawodowej promuje responsywny model żywienia jako fundament rozwijania zdrowej relacji z jedzeniem i utrzymania wrodzonej samoregulacji u dzieci. Skupia się na wspieraniu rodziców w budowaniu otoczenia, w którym dzieciom będzie łatwo podejmować lepsze wybory żywieniowe. Unika wszelkich form stygmatyzacji związanych z wagą, kształtem ciała czy nawykami żywieniowymi. Jej podejście opiera się na promowaniu akceptacji i szacunku dla różnorodności ludzkiego ciała oraz indywidualnych potrzeb żywieniowych każdej osoby.

Prywatnie jest mamą cudownego szkolniaka, żoną wspierającego męża, fanką gotowania i po prostu dobrym człowiekiem.

Ostatnie konferencje i szkolenia

  • XII Zjazd Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci | 2024
  • Pediatric Feeding Disorder | 2024
  • Znaczenie żywienia zbiorowego w prewencji otyłości i niedożywienia | 2024
  • Otyłość u dzieci – profilaktyka i leczenie | 2024
  • II Zjazd Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej | 2023
  • Endokrynologia i diabetologia wieku rozwojowego | 2023
  • Nutritional Determinants of Health: Recent Research Discoveries and Translation into Public Health Action | 2023
  • II Kongres Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości | 2023
  • Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiet | 2023
  • Współczesna Dietetyka o powikłaniach otyłości | 2023
  • Zaburzenia karmienia i jedzenia – współczesne wyzwania diagnostyczno-terapeutyczne | 2022
  • Causes of Obesity: Theories Conjectures and Evidence | 2022

a do tego niezliczona ilość webinarów z zakresu żywienie dzieci, żywienia zbiorowego, zdrowia publicznego, psychodietetyki.