Marta Kostka
Dietetyczka i technolożka żywności
Z wykształcenia dietetyczka i technolożka żywności, z zamiłowania niestrudzona i dociekliwa badaczka tematyki żywienia najmłodszych. Obecnie kontynuuje studia podyplomowe z Neurodietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, zgłębiając relacje między odżywianiem a funkcjonowaniem układu nerwowego. Edukatorka żywieniowa i food thinkerka. Współautorka książki „Rozgryzione. Jak nauczyć dziecko dobrze jeść?” – kompleksowego przewodnika dla rodziców i opiekunów po świecie żywienia dzieci.
Główne obszary pracy z rodzinami:
- trudności w jedzeniu i karmieniu dzieci (wsparcie żywieniowe w terapii karmienia),
- problemy z realizacją zdrowej i zbilansowanej diety (okres neofobii, wybiórczość pokarmowa, ARFID),
- wsparcie żywieniowe w zakresie niedowagi, nadwagi i otyłości dziecięcej,
- poradnictwo żywieniowe w okresie rozszerzania diety,
- tworzenie strategii żywieniowych uwzględniających różne trudności (np. kolki, zaparcia, wzdęcia) i preferencje żywieniowe (np. diety bezglutenowe, roślinne, niskocukrowe),
- wsparcie w budowaniu i utrzymaniu zdrowej relacji z jedzeniem oraz pozytywnego obrazu ciała,
- edukacja w zakresie rozpoznawania i właściwego reagowania na sygnały głodu i sytości,
- pomoc w dobraniu strategii zarządzania produktami smakowitymi w diecie dzieci,
- profilaktyka niedoborów żywieniowych, chorób dietozależnych, edukacja żywieniowa i zdrowotna.
Jak pracuje
W swojej praktyce zawodowej promuje responsywny model żywienia jako fundament rozwijania zdrowej relacji z jedzeniem i utrzymania wrodzonej samoregulacji u dzieci. Skupia się na wspieraniu rodziców w budowaniu otoczenia, w którym dzieciom będzie łatwo podejmować lepsze wybory żywieniowe. Unika wszelkich form stygmatyzacji związanych z wagą, kształtem ciała czy nawykami żywieniowymi. Jej podejście opiera się na promowaniu akceptacji i szacunku dla różnorodności ludzkiego ciała oraz indywidualnych potrzeb żywieniowych każdej osoby.
Prywatnie jest mamą cudownego szkolniaka, żoną wspierającego męża, fanką gotowania i po prostu dobrym człowiekiem.
Ostatnie konferencje i szkolenia
- XII Zjazd Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci | 2024
- Pediatric Feeding Disorder | 2024
- Znaczenie żywienia zbiorowego w prewencji otyłości i niedożywienia | 2024
- Otyłość u dzieci – profilaktyka i leczenie | 2024
- II Zjazd Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej | 2023
- Endokrynologia i diabetologia wieku rozwojowego | 2023
- Nutritional Determinants of Health: Recent Research Discoveries and Translation into Public Health Action | 2023
- II Kongres Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości | 2023
- Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiet | 2023
- Współczesna Dietetyka o powikłaniach otyłości | 2023
- Zaburzenia karmienia i jedzenia – współczesne wyzwania diagnostyczno-terapeutyczne | 2022
- Causes of Obesity: Theories Conjectures and Evidence | 2022
a do tego niezliczona ilość webinarów z zakresu żywienie dzieci, żywienia zbiorowego, zdrowia publicznego, psychodietetyki.